Dziesięciogodzinne szkolenie pt. „Przygotowanie i przebieg konferencji naukowej”
Szkolenie takie siłą rzeczy musi objąć elementy z prawie wszystkich dziedzin savoir vivre i etykiety:
1. Elementy mowy ciała (pozycja stojąca, siedząca, podczas powitania, siadanie przy stole, przepuszczanie w drzwiach itp.)
2. Ubiór mężczyzny i kobiety – typy ubiorów, kwestia kolorystyki i dodatków. Dopasowanie do figury itd., ze szczególnym uwzględnieniem ubiorów podczas sesji i imprez jej towarzyszących oraz pór roku;
3. Elementy precedencji – usadzanie przy stole, przedstawianie, kolejność powitania (również na sesji), usadzanie w samochodzie; rozmieszczanie w pokojach hotelowych;
4. Elementy komunikacji – tytułowanie na codzień, tytułowanie podczas wystąpień i powitań publicznych, przemówienia, toasty, rozmowa small talk i towarzyska, korespondencja, w tym oficjalna, zaproszenia, wizytówki;
5. Zachowanie przy stole – przygotowanie stołu, przygotowanie menu i obsługi, zachowanie przy stole;
6. Typy przyjęć (przyjęcia w trakcie sesji) – kawa, herbata, kawa i herbata, koktajl, lampka wina, przyjęcie bufetowe (śniadanie, obiad kolacja), przyjęcie zasiadane ((śniadanie, obiad kolacja);
7. Program i przebieg sesji, sympozjum itp. Zachowania organizatorów i gości.