A A A

Serwowanie kawy i herbaty

Nalewając kawę i herbatę trzymajmy się sztywno wskazań etykiety, bo są to w tym wypadku również wskazania BHP. Filiżanki z gorącym napojem podajemy na tacy z lewej strony podsuwając ją gościowi. Gość sam z niej je sobie bierze (on najlepiej zadba o swoje bezpieczeństwo, a gdy zostanie oblany wrzątkiem sam sobie będzie winien). Gdy stawiamy an stole puste filiżanki to stawiamy je z prawej strony nakrycia. Są dwie techniki nalewania gorących napojów do tych filiżanek.

 

Na lewej ręce zawieszamy czystą i złożoną serwetkę i oddzielamy nią gościa od dzbanka z gorącym napojem. Jeśli podczas nalewania tego napoju do filiżanki pryśnie on na boki to najwyżej zaplami serwetkę, ale gościa nie poparzy.

 

Możemy też, ale to jest mniej eleganckie, podejść do stołu z dzbankiem gorącego napoju, zabrać ze stołu filiżankę zrobić krok do tyłu i ram nalać do filiżanki gorący napój trzymając w jednej ręce filiżankę a w drugiej dzbanek.