Smak wina i kształt kieliszka
Gdy pójdziemy dziś do przeciętnej, również tej lepszej, restauracji okaże się, że dysponują w niej tylko dwoma typami kieliszków do wina: kieliszkami do wina białego i kieliszkami do wina czerwonego.
Gdy przejrzymy podręczniki savoir vivre dotyczące stołu znajdziemy tam rysunki lub fotografie dziesiątków różnych typów kieliszków. Zupełnie inne będą kieliszki do burgunda, inne Bordeaux, inne do wina rosé itd.
Brigitte Nagiller proponuje w książce pt. „Styl i dobre maniery. Jak zachować klasę w każdej sytuacji” (Tłumaczenie A. Jezierska-Wiśniewska, E. Hahn, J. Żuławski, Wydawnictwo Helion, Gliwice 2007, s. 175) następujący eksperyment: weź butelkę wina i nalej go do wielu kieliszków, z których każdy będzie miał inny kształt, spróbuj wina z każdego kieliszka, a zobaczysz, że będzie w każdym inaczej smakował. Tylko w jednym będzie najlepsze i wyjątkowe w smaku.