Postępowanie z serwetką
Nasza serwetka powinna leżeć nas naszym talerzu lub z jego lewej strony (będzie leżeć na widelcach przy kolacji). Może też być w jednym z kieliszków.
Serwetkę kładziemy na kolanach w restauracji, gdy kelner odejdzie od stołu po przyjęciu zamówienia. Na przyjęciu kładziemy ją na kolanach, gdy na kolanach położy serwetkę gospodyni lub gospodarz gdy nie ma gospodyni).
Pamiętajmy o tym, by serwetkę położyć zawsze tak, by jej lewa strona znajdowała się na kolanach. Gdy będziemy na chwile odchodzić od stołu to w restauracji odłożymy ją na krzesło kładąc ją również lewą stroną na krześle. Na przyjęciu odłożymy ją na stół po lewej stronie nakrycia. Gdy wrócimy do stołu pamiętajmy, by położyć ja na kolanach znowu lewą stronę.
Jeżeli pomylimy strony serwetki to pobrudzimy ubranie np. sosem pomidorowym, ponieważ resztki jedzenia z serwetki przeniosą się albo poprzez siedzenie krzesła na nasze siedzenie, albo na nasze kolana.
Przed sięgnięciem po kieliszek lub szklaneczkę trzeba osuszyć serwetką usta. Inaczej na brzegu naczynia zostanie tłusty ślad. Do osuszenia ust bierzemy serwetkę za rogi znajdujące się bliżej stołu. W ten sposób dotkniemy ust prawą stroną serwetki.
Po zakończeniu posiłku odkładamy zmiętą serwetkę (nie składamy jej)po prawej stronie naszego nakrycia.
W niektórych podręcznikach znajdujemy inne rozstrzygnięcie. Proponuje się w nich, by serwetkę odłożyć po lewej stronie nakrycia. To błąd.
O tym, że należy położyć, po zakończeniu posiłku, serwetkę po prawej stronie nakrycia pisze: Tomasz Orłowski w „Protokole dyplomatycznym” (T. Orłowski, Protokół dyplomatyczny. Ceremoniał & etykieta, Polski Instytut Spraw Międzynarodowych, Warszawa 2006, s. 287). Czytamy o tym również choćby w pracy: M. A.Brzozowski, R. Wysocki, ABC dobrych manier, MUZA S.A., Warszawa 2003, s. 151.