A A A

Wina białe – informacja najbardziej podstawowa

Gdy bierzemy do ręki butelkę lepszego wina i czytamy jego nazwę możemy nie uzyskać poprzez to żadnych informacji. Nazwa ta jest bowiem często tylko nazwą będącą efektem fantazji wytwórcy tego wina. Jeśli chcemy coś wiedzieć o tym winie musimy w pierwszym rzędzie dowiedzieć się z jakiej odmiany winogron zostało ono wyprodukowane. Może być tak, że zostało ono wyprodukowane w oparciu o jedną tylko odmianę winogron (z soku tych winogron). Może być tak, że to wino jest w istocie mieszanką kilku win, z których każde zostało wyprodukowane z innej odmiany winogron.
Ostatnio piłem białe Bordeaux o nazwie „Chevalier de Saint-Andre”. Jest ono mieszaniną: Semillon, Sauvignon Blanc i Muscadelle.
Jest bardzo dużo odmian winogron.
Najpowszechniej uprawiane na świecie jest chardonnay.
Popularne są sauvignon blanc, riesling, semillon, chening blanc, gewürthtraminer, viognier.
Często można też spotkać: sylwaner, pinot blanc, muscat, pinot gris, muscadelle, muscadet, ugni blanc, marsanne, rusanne, aligote, trebiano, parelllada, muller turgau, gruner veltriner.