Wybór restauracji i rezerwacja oraz czynności wstępne
Zapraszając kobietę (lub kilka osób) do restauracji zlustrujmy ją wcześniej, by sprawdzić czy będzie odpowiadać naszym kryteriom.
Powinna spełniać nie tylko wymogi estetyczne, ale również związane z savoir vivre. Powinniśmy się zorientować czy stosuje się tu płócienne serwetki, jakie nakrycia, sztućce i kieliszki się tu używa itp. Najlepiej więc jeżeli będzie to naprawdę dobra restauracji ( a zatem raczej i droga; pamiętajmy jednak, że nie każda droga restauracji jest dobra i spełnia kryteria savoir vivre`u).Wybierzmy też odpowiedni, najlepszy stolik i go zarezerwujmy.
Przejrzyjmy też kartę dań i win. Potrzebne to nam będzie do odpowiedzi na pytanie: czy wiemy jak je się te dania? Musimy też posiadać przynajmniej podstawowe informacje o serwowanych tu trunkach. Jeżeli chcemy, aby nasze tu spotkanie przebiegło naprawdę dobrze powinniśmy przetestować wcześniej tę restaurację, by potem nic nas nie zaskoczyło i by stwierdzić, które dania są bez zarzutu, które są naprawdę dobre, których nie warto zamawiać. Po takim przygotowaniu możemy zaplanować drobiazgowo nasz posiłek.
Wspólne wejście do restauracji będzie przebiegać tak samo jak do kawiarni. Może być tylko jedna różnica. Na salę restauracyjną może wprowadzić nas kelner, który wtedy doprowadzi nas do stolika. W takim wypadku pierwszy idzie kelner, druga kobieta, trzeci mężczyzna.
Stolik zajmujemy tak samo jak w kawiarni. W taki sam sposób przywołujemy kelnera, jeżeli się od razu nie pojawia. Jeżeli w restauracji są tzw. kobiece karty dań (bez cen) zapewniamy sobie wcześniej, aby nasza partnerka taką otrzymała. Tak przy okazji. Nie spieszmy się z niczym. Nie bierzmy, między innymi, sami kart dań. Czekajmy spokojnie aż kelner nam je przyniesie. W trakcie przeglądania menu mężczyzna sugeruje dobór potraw i napojów. Powtórzmy: musi być pewny, że wie dokładnie jak je spożywać.
Procedura zamawiania jest następująca. Ona wybiera potrawy oraz napoje (ani nie najdroższe ani nie najtańsze) i przekazuje mu informacje na ten temat. Gdy są już gotowi do złożenia zamówienia zamykają karty (to jest znak dla kelnera, że powinien przyjąć zamówienie). On zamawia u kelnera cały posiłek.
Raczej nie zamawiajmy od razu wszystkich elementów posiłku. Gdybyśmy to zrobili kelner będzie nadawał mu tempo. Może też zmienić kolejność potraw czy napojów. Może popełnić wiele błędów, np. przynieść kawę przed zakończeniem przez nas konsumpcji dań głównych (co często się zdarza). Zamawiajmy zatem wszystko sukcesywnie. Posiłek będzie dłużej trwał ( i bardzo dobrze) i będziemy mogli ewentualnie w każdej chwili zmienić jego skład, zakończyć go czy przedłużyć.
Gdy zostanie przyjęte pierwsze zamówienie zdejmujemy ze stołu płócienne serwetki i rozkładamy je na kolanach.
Stanisław Krajski
Powinna spełniać nie tylko wymogi estetyczne, ale również związane z savoir vivre. Powinniśmy się zorientować czy stosuje się tu płócienne serwetki, jakie nakrycia, sztućce i kieliszki się tu używa itp. Najlepiej więc jeżeli będzie to naprawdę dobra restauracji ( a zatem raczej i droga; pamiętajmy jednak, że nie każda droga restauracji jest dobra i spełnia kryteria savoir vivre`u).Wybierzmy też odpowiedni, najlepszy stolik i go zarezerwujmy.
Przejrzyjmy też kartę dań i win. Potrzebne to nam będzie do odpowiedzi na pytanie: czy wiemy jak je się te dania? Musimy też posiadać przynajmniej podstawowe informacje o serwowanych tu trunkach. Jeżeli chcemy, aby nasze tu spotkanie przebiegło naprawdę dobrze powinniśmy przetestować wcześniej tę restaurację, by potem nic nas nie zaskoczyło i by stwierdzić, które dania są bez zarzutu, które są naprawdę dobre, których nie warto zamawiać. Po takim przygotowaniu możemy zaplanować drobiazgowo nasz posiłek.
Wspólne wejście do restauracji będzie przebiegać tak samo jak do kawiarni. Może być tylko jedna różnica. Na salę restauracyjną może wprowadzić nas kelner, który wtedy doprowadzi nas do stolika. W takim wypadku pierwszy idzie kelner, druga kobieta, trzeci mężczyzna.
Stolik zajmujemy tak samo jak w kawiarni. W taki sam sposób przywołujemy kelnera, jeżeli się od razu nie pojawia. Jeżeli w restauracji są tzw. kobiece karty dań (bez cen) zapewniamy sobie wcześniej, aby nasza partnerka taką otrzymała. Tak przy okazji. Nie spieszmy się z niczym. Nie bierzmy, między innymi, sami kart dań. Czekajmy spokojnie aż kelner nam je przyniesie. W trakcie przeglądania menu mężczyzna sugeruje dobór potraw i napojów. Powtórzmy: musi być pewny, że wie dokładnie jak je spożywać.
Procedura zamawiania jest następująca. Ona wybiera potrawy oraz napoje (ani nie najdroższe ani nie najtańsze) i przekazuje mu informacje na ten temat. Gdy są już gotowi do złożenia zamówienia zamykają karty (to jest znak dla kelnera, że powinien przyjąć zamówienie). On zamawia u kelnera cały posiłek.
Raczej nie zamawiajmy od razu wszystkich elementów posiłku. Gdybyśmy to zrobili kelner będzie nadawał mu tempo. Może też zmienić kolejność potraw czy napojów. Może popełnić wiele błędów, np. przynieść kawę przed zakończeniem przez nas konsumpcji dań głównych (co często się zdarza). Zamawiajmy zatem wszystko sukcesywnie. Posiłek będzie dłużej trwał ( i bardzo dobrze) i będziemy mogli ewentualnie w każdej chwili zmienić jego skład, zakończyć go czy przedłużyć.
Gdy zostanie przyjęte pierwsze zamówienie zdejmujemy ze stołu płócienne serwetki i rozkładamy je na kolanach.
Stanisław Krajski